English עברית

קציני צה"ל ושרים הם האחראים העיקריים לציטוטים השליליים בדוח גולדסטון

כך עולה ממחקר חדש של קשב

3 בפברואר 2010

ארגון "קשב" מנתח את הכשלים המבניים במחקר "אם תרצו" על הקרן החדשה לישראל ודו"ח גולדסטון. מנכ"ל "קשב" בפנייה לעורך מעריב: התנצל על האשמת ארגוני הקרן החדשה בפגיעה בביטחון ישראל.

>> לתקציר מחקר קשב

>> להורדת מחקר קשב במלואו

ארגון "קשב" המנטר דפוסי הסתה וסיקור פסולים בתקשורת מפרסם היום (רביעי, 3 בפברואר 2010) דו"ח מיוחד המתייחס לפרסומים של עיתון מעריב בנוגע לעמותת "אם תרצו". בסוף השבוע פרסם "מעריב" במוסף השבת את כתבתו של בן כספית. הכתבה, המוגדרת "חשיפה", עוסקת בדו"ח מחקר של עמותת "אם תרצו" על מעורבות ארגוני הקרן החדשה לישראל בעיצוב מסקנותיו של דו"ח גולדסטון בנוגע למבצע "עופרת יצוקה". הדו"ח בוחן את העובדות בכתבתו של כספית ואת השפה בה נכתבה וקובע כי הכתבה נגועה בכשלים עיתונאיים בסיסיים ומטרידים והיא רצופה בגילויי שטנה בוטים, על גבול ההסתה, כלפי ארגוני החברה האזרחית בישראל.

מן הדו"ח: "הקמפיין של "אם תרצו" זכה לכיסוי רחב ונטול ביקורת בכלי תקשורת מרכזיים בישראל...טענות גולדסטון נגד ישראל וצה"ל, מבוססות, בין היתר, על אמצעי התקשורת, התבטאויות של בכירים בממשל ושל הצמרת הביטחונית ולא רק על דו"חות של ארגוני הקרן החדשה כפי שהשתמע מהכתבה. בהתאם לרציונל שהנחה את מחברי המחקר כל מידע שסייע לגולדסטון בביקורתו על ההתנהלות הישראלית במבצע "עופרת יצוקה", הפך את המעורבים ל"אנשי שמאל קיצוניים, (ו)אנטי ציוניים", ולפיכך גם קציני צה"ל ושרים בממשלה אחראים לנזקי הדו"ח. כך למשל, מסתמך גולדסטון על דבריו של אלוף פיקוד צפון גדי אייזנקוט: "מה שקרה ברובע דאחייה בבירות ב-2006 יקרה בכל כפר ממנו ירו על ישראל. נפעיל נגדו כוח לא פרופורציונאלי ונגרום להרס ונזק עצום", בביסוס טענותיו נגד מדיניות התגובה הלא פרופורציונאלית של ישראל. עוד אסמכתאות רבות נוספות מסוג זה מבססות את המסקנות המופיעות בדו"ח גולדסטון."

עוד מפריך דו"ח קשב טיעון מרכזי עליו מתבססים מחברי המחקר כי "92% מבין הציטוטים התומכים בטענות נגד ישראל, מקורם בארגונים הממומנים ע"י הקרן החדשה לישראל". טענה זו, אומר קשב, שגויה מיסודה, מאחר והמחקר מתייחס אך ורק למקורות מידע שמקורם בארגונים לא ממשלתיים ישראלים. בשום מקום לאורך המחקר אין פילוח של כלל 450 מקורות המידע הישראלים עליהם מתבסס דו"ח גולדסטון.

עוד עולה כי בדומה לאופן בו הוסתר מעיני הציבור מידע ענייני בדו"ח עצמו, מסתירים אנשי "אם תרצו" פרטים מהותיים בדבר זהותם הפוליטית ומממניהם. באתרם ובפרסומים בתקשורת מוגדרת התנועה כ"תנועת מרכז חוץ פרלמנטרית לחיזוק ערכי הציונות בישראל". בפועל, מדובר בתנועה בעלת אוריינטציה ימנית ברורה, שמקבלת מימון ממקורות מפוקפקים בחו"ל.

יזהר באר, מנכ"ל קשב: "ההתקפות על ארגוני החברה האזרחית ממחישות תופעה רחבה, מטרידה ומסוכנת המתגברת בעת האחרונה ומאיימת על ערכי הדמוקרטיה והפלורליזם. הקמפיין של "אם תרצו" זכה לכיסוי רחב ונטול ביקורת בכלי תקשורת מרכזיים בישראל. לכן, פנינו היום לעורך "מעריב", יואב צור, בקריאה לתקן אי דיוקים והשמטות שהופיעו בכתבה של בן כספית בסוף השבוע שעבר על מעורבות ארגוני הקרן החדשה בדו"ח גולדסטון ולהתנצל בפני הארגונים, שהוצגו בכתבה כגיס חמישי שפגע בביטחון ישראל".

* גילוי נאות: קשב קיבלה בעבר מימון מהקרן החדשה לישראל. המחקר הנוכחי לא נתמך על ידי הקרן.

האסיר איקס 2 - פרשה מסוכנת

פרשת האסיר איקס 2, לפי שני העיתונים הנפוצים במדינה, נעה בין "פירצה ביטחונית איומה" לבין סכנה מוחשית לדמוקרטיה. ומה מגלות האותיות הקטנות? האם העיתונות מבצעת את תפקידה? | להמשך >>

מה באמת היה אחוז ההצלחה של כיפת ברזל?

בין לוחמה פסיכולוגית, אינטרסים כספיים ופוליטיים, וקושי עיתונאי לפקפק בדובר צה"ל – קיבל הציבור הישראלי מידע מוטעה, באופן שמנע דיון מהותי על יכולתה של כיפת ברזל להגן על העורף הישראלי | להמשך >>

הצטרפו לרשימת תפוצה
כך תוכלו לסייע