הודעות לעיתונות

"התיקון לחוק לשון הרע יפחית את התחקירים ודברי הביקורת שיפורסמו בתקשורת"

כך סבורים 80% מעיתונאי ישראל, על פי סקר שערך קשב

2 בינואר 2012

יזהר באר, מנכ"ל קשב: ממצאי הסקר מראים כי התיקון לחוק מעמיד את העיתונות החוקרת בישראל בפני סכנה חמורה. הם מראים בבירור כי התיקון המוצע יוצר תחושת איום ממשית על עיתונאי ישראל. זהו מצב בלתי מתקבל על הדעת במדינה דמוקרטית.

>> לתקציר הסקר

>> לקריאת הסקר המלא (PDF)

>> להורדת ההודעה לעיתונות (PDF)

ארגון קשב מפרסם היום סקר שערך בקרב עיתונאים הבוחן האם וכיצד ישפיע התיקון לחוק לשון הרע על עבודתם.

ממצאי הסקר מראים כי למעלה מ-80% מהעיתונאים סבורים כי התיקון לחוק, שעבר לאחרונה בקריאה ראשונה, יוביל לעלייה בתביעות או באיומים בתביעות נגדם מצד פוליטיקאים ובעלי הון. אף על פי שרובם סבורים כי התיקון לא ישפיע על עבודתם האישית, 79% מהם חוששים כי התיקון יפחית את התחקירים ואת דברי הביקורת שיפורסמו בעיתונות הישראלית.

ממצאים אלו מראים כי התיקון לחוק מעמיד את העיתונות החוקרת בישראל בפני סכנה חמורה.

בסקר השתתפו 50 עיתונאים מכלי התקשורת המרכזיים בישראל. הם נתבקשו להעריך את השפעת התיקון על כמות התביעות או האיומים בתביעות לשון הרע נגדם, את השפעתו על כמות כתבות התחקיר שיזמו ועל כמות כתבות התחקיר שיפורסמו.

הסקר פורסם בכנס החירום "תקשורת תחת אש", שערך ח"כ נחמן שי, במטרה להדוף את הלחצים הפוליטיים והכלכליים המופעלים על העיתונות בישראל, ומונעים ממנה למלא את תפקידה החיוני במדינה דמוקרטית.

יזהר באר, מנכ"ל קשב, אמר בכנס כי "ללא כל קשר לוויכוח בנוגע להשפעת התיקון על פסיקות בית המשפט בנושא, הסקר מראה בבירור כי התיקון המוצע יוצר תחושת איום ממשית על עיתונאי ישראל, שהיא כשלעצמה עלולה להטיל עליהם אפקט מצנן. הסקר מראה כי התיקון חוסם את אפשרותה של העיתונות לפקח כראוי על המחוקקים, לחשוף שחיתויות ולהילחם על זכויות האוכלוסיות החלשות. זהו מצב בלתי מתקבל על הדעת במדינה דמוקרטית. אני קורא לחברי ועדת החוקה לגנוז את הצעת החוק הרעה הזאת".

לדברי באר, התיקון לחוק הוא ביטוי נוסף לגל החקיקה האנטי דמוקרטי המתחולל בכנסת בשנתיים האחרונות, ומהווה חלק משורה ארוכה של צעדים נוספים בהם נוקט השלטון על מנת להצר את חופש פעולתה של התקשורת.

ארגון קשב עוקב אחר מגמות אנטי דמוקרטיות בישראל ופועל לעידוד תקשורת הוגנת ומקצועית.

>> לסקירת פעילות קשב וארגונים אחרים נגד התיקון לחוק לשון הרע

This report is made possible by the generous support of the American people through the United States Agency for International Development (USAID). The contents are the responsibility of Keshev and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.

האסיר איקס 2 - פרשה מסוכנת

פרשת האסיר איקס 2, לפי שני העיתונים הנפוצים במדינה, נעה בין "פירצה ביטחונית איומה" לבין סכנה מוחשית לדמוקרטיה. ומה מגלות האותיות הקטנות? האם העיתונות מבצעת את תפקידה? | להמשך >>

מה באמת היה אחוז ההצלחה של כיפת ברזל?

בין לוחמה פסיכולוגית, אינטרסים כספיים ופוליטיים, וקושי עיתונאי לפקפק בדובר צה"ל – קיבל הציבור הישראלי מידע מוטעה, באופן שמנע דיון מהותי על יכולתה של כיפת ברזל להגן על העורף הישראלי | להמשך >>

הצטרפו לרשימת תפוצה
כך תוכלו לסייע